wtorek, 16 września 2014

Domowa szarlotka

Tradycyjne domowe ciasto- szarlotka na kruchym cieście. Zapach jabłek i cynamonu zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i podjadaniem jeszcze ciepłej szarlotki, dopiero co wyciągniętej przez mamę z piekarnika.


Wydaje mi się, że nie znam osoby, która by nie lubiła tego ciasta. Z cynamonem, rodzynkami, na zimno, na ciepło, czy z lodami- szarlotka zawsze smakuje świetnie! 

Składniki:
  • 2 szklanki maki
  • pół szklanki cukru pudru 
  • kostka masła (250 gram)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja całkowicie z niego rezygnuję) 
  • cynamon do posypania jabłek
  • ok. 1,5 kg jabłek

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, uważając, żeby się nie zagotowało. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wlewamy roztopione masło, dodajemy żółtka i całość wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części- większą rozwałkowujemy i układamy na dnie tortownicy, a mniejszą wkładamy do lodówki na pół godziny. 
W tym czasie kroimy jabłka w kosteczkę lub plasterki (jak kto woli) i rozkładamy na cieście. Można je także wcześniej przesmażyć na patelni z niewielką ilością wody. Staram się używać słodkich jabłek, żeby nie musieć ich dosładzać. Posypuję je tylko cynamonem. 
Kiedy druga część ciasta się schłodzi, za pomocą tarki o dużych oczkach ścieramy je na wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-50 minut.


10 komentarzy:

  1. Ale sobie narobiłam smaka na szarlotkę patrząc na to zdjęcie :) Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo domowe wypieki są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Bardzo lubię takie "ścierane" kruche ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiadomo że domowa szarlotka najlepsza!! Zjadłabym kawałeczek takiej!

    OdpowiedzUsuń