piątek, 12 września 2014

Czekoladowe trufle z rumem

Czekolada! Już na samą myśli cieknie mi ślinka... Dziś mała czekoladowa rozpusta- domowe trufle z rumem.
Przyznaje od razu, że ilekroć gotuję coś z czekoladą, to kupuję dodatkową tabliczkę, która potem znika w kuchni w podejrzanych okolicznościach. Jestem czekoladoholikiem ;-)




Składniki:
  • 125 gramów czekolady deserowej
  • grudka masła
  • 2 łyżki rumu
  • 50 gramów wiórków kokosowych
  • 100 gramów pokruszonych herbatników
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao

Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miseczki, dodajemy grudkę masła. Kładziemy na rondelku z wrzącą wodą. Delikatnie mieszamy nad kąpielą wodną do momentu rozpuszczenia czekolady.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy rum, wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki i cukier puder. Dokładnie ucieramy. Jeśli nasza masa jest za sucha, możemy dolać odrobinę rumu lub mleka.
Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao. Gotowe trufle dobrze jest schłodzić przed podaniem, oczywiście jeśli ich wcześniej nie zjemy ;-) Z tej ilości składników wychodzi około dwudziestu sztuk trufli.

9 komentarzy:

  1. Zawsze chciałam zrobić takie własne trufle... mmm!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować! Przepis jest banalny, a smak domowych trufli po prostu boski! :)

      Usuń
  2. Te trufle musiały być wyborne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaglądam, zaglądam :) Zwłaszcza w słodkie środy :)

      Usuń
  4. Robiłem kiedyś podobne, były rewelacyjne :D
    Ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń