niedziela, 21 września 2014

Cynamonowe lody w pucharkach z suszonych jabłek

Jabłka i cynamon, to chyba nierozłączna para. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie jabłek bez cynamonu. Cynamonowe lody pamiętam z dzieciństwa. To chyba jedno z najsłodszym kulinarnych wspomnień. Domowe lody nie wymagają specjalnej maszynki do lodów, a jedynie cierpliwości i blendera. A, że cynamon kocha towarzystwo jabłek, wpadłam na pomysł stworzenia pucharków na lody właśnie z suszonych jabłek. Po co ograniczać się do suszenia owoców tylko na chipsy? A oto efekt mojej fantazji na temat suszenia jabłek. 


Przyznaję, że wysuszenie wydrążonego jabłka trwa dosyć długo, ale efekt jest chyba tego wart. Poza tym możemy zjeść nasze lody i chrupiący jabłkowy pucharek. 

Przepis na lody cynamonowe:
  • 850 ml mleka (najlepiej 3,2%)
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z cytryny (nie otarta, tylko w całości)
  • 6 żółtek
  • 200 gram cukru

Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy laskę cynamonu (ja część ścieram do mleka, a resztę dorzucam w całości) oraz skórkę cytryny. Ważne, żeby skórka cytrynowa nie miała białego miąższu, który może spowodować gorzki posmak lodów. Całość podgrzewamy do zagotowania, po czym wyjmujemy skórkę cytrynową oraz cynamon, jeśli wrzuciliśmy go w kawałku.
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę i od razu dodajemy drugą połowę mleka. Całość przelewamy do gotującego się mleka. Podgrzewamy, żeby wszystkie składniki się wymieszały, ale już nie doprowadzamy do wrzenia.
Studzimy naszą masę i przekładamy do foremki. Kiedy będzie już zimna wkładamy ją do zamrażarki. I to zaczyna się zabawa- co kilka godzin musimy nasze zamarzające lody zmiksować blenderem, wtedy lody będą puszyste i nie wytworzą się w nich grudki lodu.


Przepis na pucharki z suszonych jabłek:
Ścinamy górę jabłka. Usuwamy gniazdo nasienne i wydrążamy miąższ do grubości około 3 milimetrów. Wkładamy do suszarki do owoców minimum na całą noc (w zależności od gatunku jabłka- te bardziej soczyste wymagają więcej czasu). Jabłka możemy też suszyć w otwartym piekarniku nastawionym na 50 stopni, ale to już dłuższa historia- noc suszenia może okazać się za krótka.


Przepis bierze udział w konkursie:


4 komentarze:

  1. Super wygląda! Jabłko musiało się długo suszyć, a ja nie jestem taka cierpliwa ;-) he he he :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, doskonały smak!

    OdpowiedzUsuń