poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Więcej miłości, czyli konfitury moreLOVE

Morelowe konfitury, to nasza tegoroczna wariacja na temat przetworów. Od razu urzekły mnie swoim kolorem i smakiem.


Dla zapracowanych i zabieganych- można użyć po prostu cukru zelującego, ale ja polecam Wam spróbowanie starego przepisu na konfiturę morelową- bez jakiejkolwiek żelatyny. 

Składniki:
  • 4 kg moreli
  • 3 kg cukru
  • 1 laska wanilii (lub opakowanie cukru waniliowego)
  • 3/4 litra wody

Przygotowanie:
Morele obieramy ze skórek, usuwamy pestki i kroimy na cząstki (można też użyć blendera i zmiksować owoce, jak my to zrobiliśmy). W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dorzucamy morele i zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu i mieszamy od czasu do czasu, żeby owoce nie przywarły do dna (warto wybrać garnek o grubym dnie). Dodajemy rozciętą wzdłuż wanilię lub cukier waniliowy. Gotujemy do momentu, kiedy konfitura zgęstnieje. Jeszcze gorącą przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz