wtorek, 26 sierpnia 2014

Ryba po chińsku

Dorsz lub miruna, to idealna ryba do przygotowania tego dania. Podobno autorem tego przepisu był cesarski kucharz Wag Ju Szan, więc dziś kulinarna podróż do Chin :-)


Składniki:
  • 1/2 kg fileta z dorsza lub miruny
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia ryby
  • olej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki octu (6%)
  • 2 łyżki wódki wyborowej (ewentualnie wytrawnego wina)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do sosu
  • cebula (posiekana w paski)
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego lub 1/2 imbiru w proszku)

Przygotowanie:
Rybę kroimy w paski (mniej więcej o długości 3 x 1 cm) i obtaczamy w mące ziemniaczanej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Ważne, żeby nie smażyć zbyt wielu kawałków na raz, bo zaczną nam się sklejać. Po usmażeniu odsączamy rybę z nadmiary oleju na ręczniku papierowym i nakrywamy talerzykiem, żeby nie straciła temperatury. 
Sos sojowy, cukier, wódkę, ocet i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy w miseczce. Pokrojoną w paseczki cebulę podsmażamy lekko na patelni i dolewamy przygotowany w miseczce sos. Mieszając podgrzewamy całość, aż zgęstnieje. Kiedy sos będzie już gęsty dodajemy rybę, mieszamy całość i od razu przekładamy na talerze. 
Rybę możemy podawać z pieczywem, ale ja wolę ją w towarzystwie ryżu i warzyw na parze.

2 komentarze:

  1. Dziś wypróbowałam na obiad! Mąż był zachwycony a nie przepada za rybami!

    OdpowiedzUsuń