wtorek, 5 sierpnia 2014

Leczo z ognia

Cukinia, to jeden z tych smaków, który kojarzy mi się z dzieciństwem na wsi. Dziś leczo, ale nie przyrządzane tradycyjnie w kuchni, ale na świeżym powietrzu, czyli leczo z ognia.


Oczywiście nie obyło się bez pomocy naszego małego Kuchcika.


Sam przepis jest banalny, w końcu leczo to duszone warzywa i kiełbasa. Z tym, że my zamiast kiełbasy używamy piersi z kurczaka. Rezygnujemy też z papryki, która jest w tradycyjnym przepisie na leczo (zamiast niej dodajemy słodka paprykę).

Składniki:
  • filet z piersi kurczaka
  • mała cebula
  • 2 małe cukinie
  • 4 pieczarki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sos sojowy
  • pieprz
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • szklanka wody

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podpiekamy na patelni (lub w wysokim garnku). Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulkę. Cukinię obieramy ze skórki i także kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką. Dorzucamy do kurczaka i dodajemy pomidory w puszcze (zawierają sos pomidorowy) i dolewamy wodę. Pieczarki kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty składników. Dorzucamy ziele angielskie i listki laurowe oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy majerankiem, sosem sojowym i pieprzem. Zamiast sosu sojowego można użyć soli. Dusimy pod przykryciem przez około pół godziny.

2 komentarze:

  1. Wow... świetny pomysł z leczem z ognia podoba mi się :)) Super, że masz takowe możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) ostatnio kuchnia na świeżym powietrzu to jedyna szansa na przetrwanie upałów ;)

      Usuń