wtorek, 18 marca 2014

Blyskawiczne muffinki czekoladowe

Szybki sposób na zaspokojenie czekoladowego głodu, lub przygotowanie czegoś słodkiego, kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. Bez ważenia składników - wystarczy zwykła szklanka. No i bez miksera!



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki czekolady w proszku lub kakao
  • czekolada i orzechy do dekoracji

Przygotowanie:
Mleko, olej i jajko mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i czekoladą w proszku. Szybko łączymy ze sobą (nie mieszamy zbyt długo). Przekładamy do formy na muffinki (wypełniamy je do około 2/3 wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 15 minut.


Po upieczeniu i ostudzeniu muffinek dekorujemy je wedle własnego uznania. Ja wybrałam czekoladę i orzechy. Z takiej ilości składników otrzymamy 24 muffinki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz