wtorek, 10 grudnia 2013

Udka w sezamie


Udka w sezamie z pikantnymi ziemniakami, podane na kołderce ze szpinaku i suszonych pomidorów.


SKŁADNIKI:

  • 4 udka lub podudzia z kurczaka
  • 1/2 ostrej papryczki chilli
  • 10 g ziaren sezamu
  • 1 cytryna
  • 200 g szpinaku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w grube kawałki  
  • 5 suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski
  • olej i odrobina masła
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka w proszku, majeranek, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Udka marynujemy solą, pieprzem oraz jednym drobno posiekanym ząbkiem czosnku i smażymy na patelni do momentu, aż się zrumienią. Dwie łyżeczki rozmarynu rozcieramy drobno w moździerzu i posypujemy kurczaka, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy lekko olejem. Obok kurczaka układamy cząstki cytryny. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i dodajemy masło. Smażymy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy niewielką ilość cebuli pokrojonej w kostkę i niewielką ilość posiekanego czosnku. Dodajemy słodką papryką w proszku, szczyptę gałki muszkatołowej i pokrojoną papryczkę chilli. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Smażymy na złoty kolor, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 20 minut.
Na patelnię, na której smażyliśmy ziemniaki wlewamy olej, dodajemy resztę cebuli, czosnku, szklimy, następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski. Wlewamy śmietanę, gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty i zawiesisty. Na końcu dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem i solą. Ziarenka sezamu wrzucamy na suchą, lekko nagrzana patelnię. Prażymy na złoty kolor uważając, żeby się nie przypaliły. Posypujemy nimi upieczonego już kurczaka – tuż przed podaniem.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz