piątek, 4 października 2013

Tagliatelle w pomidorach




Uwielbiam makaron – i to pod każdą postacią. Dziś tagliatelle z sosem ze świeżych pomidorów i odrobiną kurczaka.


SKŁADNIKI:
  • makaron tagliatelle – ja użyłam szpinakowego
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • mały kawałek piersi z kurczaka
  • odrobina oleju
  • woda
  • przyprawy: oregano, bazylia, pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente – może być nawet lekko twardawy, bo będziemy go jeszcze podpiekać z sosem. Ważne, żeby do gotującego się makaronu nie dodawać oleju – w przeciwnym razie nie połączy się on nam z sosem.
Czosnek siekamy w drobną kostkę, zaś cebulę w piórka. Podpiekamy na patelni na odrobinie oleju. Po 3 minutach dodajemy posiekanego w kostkę kurczaka i pomidory i podpiekamy razem. Dodajemy około szklanki wody, przecier pomidorowy i przyprawy. Sos powinien się zredukować. Kiedy będzie już gęsty, dorzucamy makaron, mieszamy aż całość się połączy i przez moment podpiekamy – w zależności od twardości makaronu. Gotowe danie możemy posypać startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz