wtorek, 17 września 2013

Placki ziemniaczane z sosem leśniczego


Tradycyjne placki ziemniaczane podane z sosem ze świeżych podgrzybków zyskują niesamowity smak.



SKŁADNIKI SOSU:
  •  podgrzybki
  • sól i pieprz
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • bulion (1,5 szklanki)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mały ziemniak
  • olej
SKŁADNIKI PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH:
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • mąka pszenna (do placków ziemniaczanych)
  • olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone podgrzybki kroimy na mniejsze części. Rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy olej. Kiedy nabiorą temperatury, dorzucamy grzyby. Podpiekamy przez około 15 minut na niewielkim ogniu. Grzyby ściągamy z patelni. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i dorzucamy do grzybów. Tak samo postępujemy z marchewką i ziemniakiem - kroimy w kostkę i podsmażamy przez około 5 minut. 
Wszystkie składniki łączymy w całość, dolewamy szklankę bulionu. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku oraz dorzucamy 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 3 listki laurowe. Na tym etapie warto przelać sos do rondelka - będzie łatwiej nam go mieszać niż na patelni.
Sos dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. W 1/2 szklanki zimnego bulionu rozpuszczamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżki śmietany. Wlewamy do naszego sosu - cały czas mieszając. Doprawiamy.
Kiedy sos będzie już gotowy, przygotowujemy placki ziemniaczane. Na tarce ścieramy ziemniaki, cebulę oraz czosnek. Dodajemy jajko, odrobinę mąki (w zależności od konsystencji) oraz przyprawy. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Placuszki smażymy z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odsączamy je przy pomocy papierowych ręczników.
 Placki podajemy z sosem grzybowym. Możemy też posypać je dodatkowo serem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz