wtorek, 17 września 2013

Marynowane podgrzybki

  
To pierwsze marynowane podgrzybki w tym sezonie!


SKŁADNIKI:
  • pół kilograma podgrzybków
  • 1 cebula
  • pół szklanki octu ocet
  • 2 szklanki wody
  • gorczyca - około 30 ziarenek
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby oczyszczamy. Kroimy na mniejsze części, zaś w przypadku małych grzybów zostawiamy je w całości. Do wrzącej wody wlewamy ocet, dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę, gorczycę oraz listki laurowe i ziele angielskie oraz sól. Dorzucamy grzyby i gotujemy przez około 10-15 minut. Po upływie tego czasu wyławiamy grzyby, cebulę, listki i ziele i układamy w słoiczkach.
Zalewamy jeszcze gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Grzybki nie wymagają już pasteryzowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz