niedziela, 15 września 2013

Królewski tort



Tort godny prawdziwego króla - do złudzenia przypomina bogato zdobioną poduszkę ze złotym berłem.

SKŁADNIKI:
  • 10 jajek
  • wiśnie w rumie
  • dżem wiśniowy
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 2 torebki budyniu
  • 3/4 litra mleka
  • 250 g masła
  • czekolada w proszku
  • cukier puder - około 1,5 kg
  • żelatyna
  • glukoza
  • barwniki spożywcze: czerwony i żółty
  • złote kuleczki spożywcze (do kupienia w każdym większym sklepie)
  • złoty barwnik spożywczy w sprayu
  • delicje wiśniowe
  • herbatniki
  • rum 
PRZYGOTOWANIE:
Z 10 białej ubijamy sztywną pianę, dodajemy żółtka i mieszamy delikatnie. Dosypujemy 5 łyżek mąki krupczatki i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy biszkopt - w temperaturze 180 stopni około 30 minut - aż nabierze złotego koloru.

Po wystudzeniu biszkopt dzielimy na 3 części. Spód nasączamy rumem, kładziemy wiśnie i smarujemy dżemem wiśniowym.

Przygotowujemy budyń. Dodajemy do niego masło i czekoladę w proszku - całość miksujemy na gładką masę. Tak przygotowanym kremem przekładamy poszczególne partie biszkoptu (krem kładziemy także na wiśnie i dżem oraz pokrywamy nim boki ciasta). Na samej górze układamy delicje, tak, żeby utworzy wgłębienie na berło i pokrywamy kremem.
Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę cukrową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy 4 łyżki glukozy cukier puder i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Masę dzielimy na 2 części - jedną barwimy na czerwono, drugą na żółto. Z czerwonej masy wałkujemy duży placek i pokrywamy całość tortu delikatnie dociskając. Podczas wałkowania masy cukrowej można do podsypywania użyć cukru pudru lub mąki ziemniaczanej.
Radełkiem tworzymy na torcie pokrytym czerwoną masą zwór poduszki - w miejsca przecięcia się linii wkładamy złote kuleczki, tak, żeby poduszka wyglądała na pikowaną.

Z herbatników i resztki kremu lepimy berło które pokrywamy żółtą masą cukrową. Całość spryskujemy złotym barwnikiem spożywczym w sprayu. Berło możemy ozdobić kawałkami czerwonej masy cukrowej i ziarnami kawy.

Z reszty żółtej masy lepimy lamówkę poduszki i frędzle.Warto na tym etapie podtrzymać dosyć ciężką lamówkę za pomocą wykałaczek - usuwamy je, kiedy całość trwale się połączy. Możemy też sobie dodatkowo pomóc smarując poszczególne elementy przed sklejeniem wodą z cukrem.


2 komentarze:

  1. Wow! Z takim berłem mogę zostać nawet premierem 😜

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, akurat teraz stanowisko premiera się zwolniło ;-) Niestety po torcie zostało już tylko zdjęcie.

      Usuń