niedziela, 15 września 2013

Flaki drobiowe

Zupa, która sprytnie udaje tradycyjne flaczki, a przygotujemy ją o wiele szybciej. Będzie też lżejsza i zdrowsza. 



SKŁADNIKI:
  • 2 udka z kurczaka
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • woda
  • kostka rosołowa
  • pół ostrej papryczki
  • mieszanka warzywna
  • majeranek
  • sos sojowy
  • pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE:
Umyte i pozbawione skóry mięso gotujemy z kostką rosołową i warzywami jak na tradycyjną zupę. Po 15 minutach wyławiamy mięso, czekamy aż ostygnie, oddzielamy od kości i kroimy w cienkie paski, żeby przypomniały flaczki. Wrzucamy je z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy sporą ilość majeranku (można użyć także przyprawy do flaków), pieprz ziołowy oraz sos sojowy i pół ostrej papryczki. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Podajemy z chlebkiem.

1 komentarz: