wtorek, 17 września 2013

Domowe kostki bulionowe


To szybki i sprawdzony sposób na zrobienie domowych kostek rosołowych. Jednocześnie możemy dzięki temu wykorzystać resztki rosołu, zamiast go wylewać.


SKŁADNIKI:
  • pozostałość rosołu z obiadu
  • warzywa z rosołu - w tym przypadku marchewka
  • foremki do lodu

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę z rosołu kroimy w drobniutką kostkę i wrzucamy do foremek do lodu. Możemy użyć także innych warzyw z wywaru.
Marchewkę zalewamy zimnym rosołem i wstawiamy do zamrażarki. Jeśli zależy nam na słonych kostkach, rosół można dodatkowo dosolić. 
 
Tak przygotowane kostki są świetną bazą do sosów. Świetnie posłużą także jako bulion, co niewątpliwie jest ułatwieniem w kuchni i oszczędza nasz czas - wystarczy podczas gotowania potrawy wyjąć z zamrażarki kilka kostek bulionowych i dodać je do naszego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz