niedziela, 15 września 2013

Czosnkowa polewka

Lekka, rozgrzewająca zupa - idealna na pierwsze jesienne chłody. Doskonale rozgrzewa i jednocześnie chroni przed chorobami.



SKŁADNIKI:
  • 0,5 litra wody
  • 3 śmietankowe serki topione (trójkąciki)
  • 10 ząbków czosnku
  • kostka rosołowa
  • przyprawy (maggi, świeżo mielony pieprz)
  • kilka kromek chleba lub gotowe grzanki
  • łyżka oleju
  • ser żółty typu gouda
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj wszystkie składniki, zagotuj w garnku wodę, następnie rozpuść w niej kostkę rosołową. Za pomocą wyciskacza do czosnku wciśnij do zupy czosnek (na początek 6 ząbków), dodaj serki i zagotuj całość do całkowitego rozpuszczenia serków w zupie.

W tym czasie możesz przygotować grzanki-pokrój chleb w drobne kwadraty (mniej więcej 1cmx1cm), rozgrzej patelnie, wlej olej i podpiecz na nim 2 drobno pokrojone ząbki czosnku. Wrzuć kawałki chleba i wypiecz je z każdej strony do uzyskania chrupiących grzanek (dzięki wcześniejszemu dodaniu czosnku grzanki uzyskają delikatnie czosnkowy aromat).

Zdejmij zupę z gazu, wciśnij pozostałe ząbki czosnku, dopraw do smaku, zamieszaj i gotowe! Na dno miseczki wrzuć kawałki sera żółtego (najlepiej startego na tarce o drobnych oczkach)-po wlaniu gorącej zupy, będą się ciągnęły i nadadzą jej delikatniejszy smak. Grzanki można wrzucić do miseczki z zupą lub podać na spodeczku obok, żeby nie rozmokły. Można także użyć gotowych grzanek kupionych w sklepie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz