niedziela, 15 września 2013

Czekoladowe kamyczki




Czekoladowe ciasteczka wyglądają jak popękane kamyczki, w rzeczywistości rozpływają się w ustach. 



SKŁADNIKI:
  • opakowanie herbatników
  • 1/4 kostki miękkiego masła lub margaryny
  • 3 łyżki czekolady w proszku lub kakao
  • pół tabliczki czekolady mlecznej lub garść groszków czekoladowych
  • 1 łyżka mleka lub miodu
  • rodzynki, orzechy lub migdały w zależności od upodobań
  • cukier puder do obtoczenia ciastek
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub drobno pokroić (dzięki temu kawałeczki będą wyczuwalne w ciastkach) lub zastąpić ją groszkami czekoladowymi. Pokruszyć herbatniki, dodać masło, mleko (lub miód), czekoladę w proszku, dodać rodzynki i startą czekoladę. Zagnieść ciasto i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Po upływie tego czasu formować kuleczki z ciasta (najlepiej wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je w cukrze pudrze. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 

Można także przygotować wersję ciasteczek dla dorosłych- wtedy miód zastępujemy kieliszkiem alkoholu, np. o smaku amaretto. Dla urozmaicenia przepisu do wnętrza ciastek można dodać także kawałki orzechów lub migdały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz