niedziela, 15 września 2013

Bigos z winem i suszonymi śliwkami



Tradycyjne polskie danie w nieco zmienionej formie. Bigos z każdym dniem smakuje coraz lepiej, więc długo możemy cieszyć się jego smakiem.
 


SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg świeżej białej kapusty
  • szklanka czerwonego wina
  • okrawki wędlin, kawałki kurczaka itp.
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cebula
  • 5 suszonych śliwek kalifornijskich
  • pieprz
  • sos sojowy
  • majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Z kiszonej kapusty odciskamy nadmiar soku, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Siekamy białą kapustę i dorzucamy ją do gotującej się kiszonej kapusty. 
Siekamy cebulę oraz kroimy wędliny i kawałki kurczaka, po czym wszystko podpiekamy na patelni i dokładamy do kapusty. Do gotującego się bigosu dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i majerankiem. Po około godzinie gotowania dolewamy szklankę czerwonego wina i dorzucamy suszone śliwki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Jeśli w trakcie gotowania zajdzie potrzeba dolania wody, musimy pamiętać też o doprawieniu bigosu pod koniec gotowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz